Co jeść na śniadanie, aby schudnąć? 3 pomysły na proste śniadania.

Czy śniadanie to naprawdę najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Czy powinniśmy jeść je bardziej uważnie niż obiad czy kolację? W tym artykule dowiecie się, jak komponować zdrowe i smaczne śniadania, które pozwolą schudnąć i pozbyć się brzucha.

2 korzyści z jedzenia śniadań:

  1. Kontrola masy ciała: Badania wykazują, że osoby, które regularnie jedzą śniadanie, lepiej kontrolują apetyt, zmniejsza się chęć na podjadanie i łatwiej utrzymać masę ciała lub schudnąć.
  2. Więcej energii z rana: Śniadanie dostarcza energii potrzebnej do rozpoczęcia dnia, co przekłada się na lepszą wydajność i koncentrację.

W jakich godzinach najlepiej jeść śniadanie?

Nie ma jednoznaczniej odpowiedzi. Najlepszą opcją na podstawie badań wydaje się, jedzenie 1-2 h po przebudzeniu. Jednak śmiało możesz jeść ok. 10-11:00 i też schudniesz.

Nie masz czasu czytać? Możesz posłuchać!

Ile kcal na śniadanie? Jeżeli chcesz schudnąć.

Często powtarzam, że kluczowy w odchudzaniu jest deficyt kcal i to prawda, dlatego nie ma większego znaczenia ile kalorii zjesz akurat na śniadanie. Zależy to również od ilości spożywanych posiłków w ciągu dnia. Podam przykład jak może to wyglądać:

  • 5 posiłków: Śniadanie – 25%, Drugie śniadanie – 15%, Obiad – 30%, Podwieczorek 10%, Kolacja – 20%.
  • 3 posiłki: Śniadanie – 35%, Obiad – 35%, Kolacja – 30%.

Chcesz wiedzieć więcej co jeść, czego unikać, aby schudnąć? Kliknij i Zapisz się na DARMOWY cykl szkoleń, które pomogą pozbyć się oponki na brzuchu, ograniczyć apetyt i chęć na podjadanie.

Co jeść na śniadanie, aby schudnąć? 3 proste pomysły:

450 kcal – Jajecznica z szynką:

Przepis:

  • Pokrój i podsmaż szynkę na patelni, posmarowanej olejem
  • 2 jajka i wszystko wymieszaj na patelni
  • Dodaj sól i pieprz do smaku i wyłóż całość na talerzyk
  • Przekrojoną bułkę posmaruj hummusem lub serkiem i ułóż pokrojonego pomidora

Składniki:

  • 2 Jajka M
  • Bułka/Chleb 50 g
  • Hummus klasyczny 20 g
  • Pomidor 60 g
  • Olej 4 g (1 łyżeczka)
  • Szynka 30 g

450 kcal – Bułka z jajkiem, serem i szynką:

Przepis:

  • Podsmaż jajko na patelni, posmarowanej olejem
  • Przekrój bułkę i połóż na nią plastry sera, szynki, pomidora i jajko

Składniki:

  • Bułka/Chleb 70 g
  • Ser żółty 30 g
  • Szynka 30 g
  • Pomidor 60 g
  • 1 Jajo M
  • Olej 4 g (1 łyżeczka)

450 kcal – Szejk czekoladowy:

Przepis:

  • Wlej kefir do blendera
  • Dodaj erytrytol, ksylitol, słodzik wedle uznania
  • Wrzuć do blendera banana, awokado, kakao, odżywkę białkową
  • Wszystko razem zblenduj i przelej do szklanki

Składniki:

  • Banan 120 g (1 duży)
  • Awokado 30 g
  • Kakao gorzkie 10 g (2 łyżeczki)
  • Kefir naturalny 300 g
  • Odżywka białkowa 20 g

Jak skomponować zdrowe śniadanie?

Odpowiednie śniadanie powinno zawierać ok. 20% białka, 50-55% węglowodanów i 25-30% tłuszczu. Często rekomenduje, aby śniadanie zawierało ok. 30 g białka. To zapewni sytość na dłużej i przyspieszy metabolizm.

Jeżeli chcesz więcej pomysłów na śniadania, obiady i kolację, to pobierz ZA DARMO próbkę diety “Luźna Szama” na 7 dni, z której korzystają moi podopieczni. Kliknij i odbierz!

Podsumowanie

Śniadanie stanowi istotny element zdrowej diety i stylu życia. Wybierając odpowiednie składniki na śniadanie, możemy poprawić swoje samopoczucie, zdrowie i efektywność w codziennych działaniach. Pamiętaj o porcji białka np. jajko, warzywach np. pomidor, ogórek i węglowodanów np. chleb żytni, bułka graham.

Pozdrawiam Karol Pieczka i do zobaczenia! Jeżeli wpis Ci się podobał, to prześlij go dalej. W ten sposób pomożemy większej ilości osób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *