Co jeść na śniadanie, aby schudnąć? 3 pomysły na proste śniadania.
Czy śniadanie to naprawdę najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Czy powinniśmy jeść je bardziej uważnie niż obiad czy kolację? W tym artykule dowiecie się, jak komponować zdrowe i smaczne śniadania, które pozwolą schudnąć i pozbyć się brzucha.
2 korzyści z jedzenia śniadań:
- Kontrola masy ciała: Badania wykazują, że osoby, które regularnie jedzą śniadanie, lepiej kontrolują apetyt, zmniejsza się chęć na podjadanie i łatwiej utrzymać masę ciała lub schudnąć.
- Więcej energii z rana: Śniadanie dostarcza energii potrzebnej do rozpoczęcia dnia, co przekłada się na lepszą wydajność i koncentrację.
W jakich godzinach najlepiej jeść śniadanie?
Nie ma jednoznaczniej odpowiedzi. Najlepszą opcją na podstawie badań wydaje się, jedzenie 1-2 h po przebudzeniu. Jednak śmiało możesz jeść ok. 10-11:00 i też schudniesz.
Ile kcal na śniadanie? Jeżeli chcesz schudnąć.
Często powtarzam, że kluczowy w odchudzaniu jest deficyt kcal i to prawda, dlatego nie ma większego znaczenia ile kalorii zjesz akurat na śniadanie. Zależy to również od ilości spożywanych posiłków w ciągu dnia. Podam przykład jak może to wyglądać:
- 5 posiłków: Śniadanie – 25%, Drugie śniadanie – 15%, Obiad – 30%, Podwieczorek 10%, Kolacja – 20%.
- 3 posiłki: Śniadanie – 35%, Obiad – 35%, Kolacja – 30%.
Co jeść na śniadanie, aby schudnąć? 3 proste pomysły:
450 kcal – Jajecznica z szynką:
Przepis:
- Pokrój i podsmaż szynkę na patelni, posmarowanej olejem
- 2 jajka i wszystko wymieszaj na patelni
- Dodaj sól i pieprz do smaku i wyłóż całość na talerzyk
- Przekrojoną bułkę posmaruj hummusem lub serkiem i ułóż pokrojonego pomidora
Składniki:
- 2 Jajka M
- Bułka/Chleb 50 g
- Hummus klasyczny 20 g
- Pomidor 60 g
- Olej 4 g (1 łyżeczka)
- Szynka 30 g
450 kcal – Bułka z jajkiem, serem i szynką:
Przepis:
- Podsmaż jajko na patelni, posmarowanej olejem
- Przekrój bułkę i połóż na nią plastry sera, szynki, pomidora i jajko
Składniki:
- Bułka/Chleb 70 g
- Ser żółty 30 g
- Szynka 30 g
- Pomidor 60 g
- 1 Jajo M
- Olej 4 g (1 łyżeczka)
450 kcal – Szejk czekoladowy:
Przepis:
- Wlej kefir do blendera
- Dodaj erytrytol, ksylitol, słodzik wedle uznania
- Wrzuć do blendera banana, awokado, kakao, odżywkę białkową
- Wszystko razem zblenduj i przelej do szklanki
Składniki:
- Banan 120 g (1 duży)
- Awokado 30 g
- Kakao gorzkie 10 g (2 łyżeczki)
- Kefir naturalny 300 g
- Odżywka białkowa 20 g
Jak skomponować zdrowe śniadanie?
Odpowiednie śniadanie powinno zawierać ok. 20% białka, 50-55% węglowodanów i 25-30% tłuszczu. Często rekomenduje, aby śniadanie zawierało ok. 30 g białka. To zapewni sytość na dłużej i przyspieszy metabolizm.
Podsumowanie
Śniadanie stanowi istotny element zdrowej diety i stylu życia. Wybierając odpowiednie składniki na śniadanie, możemy poprawić swoje samopoczucie, zdrowie i efektywność w codziennych działaniach. Pamiętaj o porcji białka np. jajko, warzywach np. pomidor, ogórek i węglowodanów np. chleb żytni, bułka graham.
Pozdrawiam Karol Pieczka i do zobaczenia! Jeżeli wpis Ci się podobał, to prześlij go dalej. W ten sposób pomożemy większej ilości osób.